Srebro w konserwacji produktów spożywczych

Srebro w konserwacji produktów spożywczych

Pod koniec 2015 ukazała się publikacja rezultatów badania przeprowadzonego w SGGW na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji pod nadzorem dr. B. Waszkiewicz-Robak. Celem doświadczenia była ocena wpływu wody srebrnej na termin przydatności pomidorów i jabłek. W...

czytaj dalej
Tajemnica Rzeki Ganges

Tajemnica Rzeki Ganges

Ganges – rzeka, wodę której Indyjski cesarz Akbar określał jako „woda nieśmiertelności”, uważana jest przez wyznawców hinduizmu za rzekę świętą. Dla Hindusa każda kropla wody i każde miejsce nad Gangesem jest więc święte. Wśród nich są takie o szczególnej mocy,...

czytaj dalej
Czym jest argyria i czy Ci grozi?

Czym jest argyria i czy Ci grozi?

Argyria (od gr. – srebro)  lub inaczej srebrzyca – jest to rezultat nagromadzenia w organizmie stosunkowo dużej ilości srebra spowodowany najczęściej wieloletnim, doustnym przedawkowywaniem preparatów zawierających ten pierwiastek. Srebrzyca występuje również...

czytaj dalej
Srebro w ludzkim organizmie

Srebro w ludzkim organizmie

Zawartość srebra została stwierdzona we wszystkich tkankach organizmów wodnych i lądowych (w zakresie stężeń 0,005 – 0,6 ppm). Pierwiastek występuje także w ludzkim organizmie, do którego dziennie przedostaje się od 20 do 80 μg srebra, za sprawą naturalnie...

czytaj dalej
Hipokrates o srebrze w Starożytności

Hipokrates o srebrze w Starożytności

Hipokrates – uważany za  „ojca współczesnej medycyny”, jako jeden z pierwszych w historii zaczął bazować na obserwacjach klinicznych i racjonalnych wnioskach. Przedtem bowiem medycyna opierała się na wierzeniach religijnych oraz magii i była praktykowana...

czytaj dalej