Pod koniec 2015 ukazała się publikacja rezultatów badania przeprowadzonego w SGGW na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji pod nadzorem dr. B. Waszkiewicz-Robak. Celem doświadczenia była ocena wpływu wody srebrnej na termin przydatności pomidorów i jabłek.

W wyniku badań stwierdzono, iż żywność wystawiona na działanie antybakteryjnej wody srebrnej w sprayu przedłuża dwukrotnie jej stabilność mikrobiologiczną tzn. czas przydatności do spożycia.

Wykorzystując konserwujące właściwości srebra, stworzono wiele sposobów przechowywania żywności z zastosowaniem cząstek tego pierwiastka. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności naliczył ponad 120 wyrobów i urządzeń dostępnych w sprzedaży, wykorzystujących właściwości srebra do konserwacji produktów spożywczych. Obecnie są one powszechne przede wszystkim w USA, Chinach i Korei Płd. Przykładami takich produktów zawierających cząstki srebra mogą być folie spożywcze, plastikowe pojemniki czy specjalne lodówki.

Jak podaje dr Echegoyen z Uniwersytetu El Paso w Teksasie, wspomniane cząstki poprzez kontakt z żywnością mogą przenikać do układu pokarmowego, jednak nie powoduje to żadnych niepożądanych zmian w organizmie.