W wyniku wynalezienia antybiotyków, ludzkość zapomniała o ponadczasowych właściwościach srebra. Jednak w ostatnich latach naukowcy na nowo zainteresowali się unikalnymi własnościami tego pierwiastka. Przy pomocy współczesnej nanotechnologii, srebro w konserwacji produktów spożywczych znów staje się coraz bardziej powszechne.

Pod koniec 2015 ukazała się publikacja rezultatów badania przeprowadzonego w SGGW na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji pod nadzorem dr. B. Waszkiewicz-Robak. Celem doświadczenia była przede wszystkim ocena wpływu wody srebrnej na termin przydatności pomidorów i jabłek. Czy srebro może zapoczątkować rewolucję w konserwacji produktów spożywczych? Sprawdźmy.

Na podstawie badań stwierdzono, iż żywność wystawiona na działanie antybakteryjnej wody srebrnej w sprayu przedłuża dwukrotnie jej stabilność mikrobiologiczną tzn. czas przydatności do spożycia.[1]

 

Wykorzystując konserwujące właściwości srebra, stworzono wiele sposobów przechowywania żywności z zastosowaniem cząstek tego pierwiastka. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności naliczył ponad 120 wyrobów i urządzeń dostępnych w sprzedaży, wykorzystujących właściwości jakie ma srebro w konserwacji produktów spożywczych. Obecnie są one powszechne przede wszystkim w USA, Chinach i Korei Płd. Przykładami takich produktów zawierających cząstki srebra mogą być folie spożywcze, plastikowe pojemniki czy specjalne lodówki. [2]

Jak podaje dr Echegoyen z Uniwersytetu El Paso w Teksasie, wspomniane cząstki poprzez kontakt z żywnością mogą przenikać do układu pokarmowego, jednak nie powoduje to żadnych niepożądanych zmian w organizmie.[3] [4]

Bez wątpienia, pojawienie się produktów do przechowywania żywności z zastosowaniem cząsteczek nanosrebra na rynku europejskim pozostaje już tylko kwestią czasu.

 

 

[1] APPLICATION OF SILVER NANOPARTICLES TO FRUITS AND VEGETABLES TO IMPROVE THEIR POST-HARVEST SHELF LIFE

[2] Center for Food Safety: Nano-Silver in Food and Food Contact Products

[3] Echegoyen, Y. & Nerin, C. Nanoparticle release from nano-silver antimicrobial food containers. Food Chem. Toxicol. 62, 16–22 (2013).

[4] Is nano safe in foods? Establishing the factors impacting the gastrointestinal fate and toxicity of organic and inorganic food-grade nanoparticles David Julian McClements & Hang Xiao