Jaką rolę pełni srebro w organizmie człowieka? Ile srebra jest w ludzkim organizmie? Czy można przedawkować srebro? Na te pytania odpowiemy dzisiaj przyglądając się badaniom i opiniom specjalistów.

Zawartość srebra została stwierdzona we wszystkich tkankach organizmów wodnych i lądowych (w zakresie stężeń 0,005 – 0,6 ppm).[1] Pierwiastek występuje także w ludzkim organizmie, do którego dziennie przedostaje się od 20 do 80 μg srebra[2] [3]. Srebro w organizmie człowieka pojawia się przede wszystkim za sprawą naturalnie występujących cząstek tego metalu w warzywach, owocach oraz mięsie. 

Naukowcy oceniają, że po dostarczeniu srebra 98-99% jest wydalane na drugi dzień, a 1-2% pozostaje w organizmie.[4] Pomimo tej niewielkiej ilości, pierwiastek jest jednym z najważniejszych mikroelementów w naszym ciele – między innymi, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Niedobór lub brak tego metalu w organizmie objawia się zwiększoną podatnością na infekcje.

Godnym uwagi jest fakt, iż w latach 90. XX w. naukowcy potwierdzili, iż osoby ze stosunkowo niskim poziomem srebra w tkankach, często chorują na choroby wirusowe, bakteryjne oraz grzybicze.[5]

Czy należy się obawiać zatrucia srebrem?

Na początku lat 2000 zespół naukowców na czele z dr Cristina Bosetti dowiedli braku toksycznego wpływu srebra na komórki ludzkie. [6]

Istnieją jednak pewne badania mówiące o szkodliwej dawce tego pierwiastka. Na przykład dr J. Szymańska podaje, iż od 25g srebra nagromadzonego w organizmie mogą pojawić się oznaki srebrzycy. Jednak by skumulować taką ilość w tkankach, należałoby na przestrzeni kilku miesięcy przebywać w okolicy kopalni rudy srebra lub wypijać kilka litrów wody srebrnej dziennie.[1]

 

 

[1] Renata Z˙elazowska, Kazimierz Pasternak, METALE SZLACHETNE: SREBRO (Ag), ZŁOTO (Au), PLATYNA (Pt) W BIOLOGII I MEDYCYNIE 

[2] Is nano safe in foods? Establishing the factors impacting the gastrointestinal fate and toxicity of organic and inorganic food-grade nanoparticles David Julian McClements & Hang Xiao

[3] Frohlich, E. E. & Frohlich, E. Cytotoxicity of nanoparticles contained in food on intestinal cells and the gut microbiota. Int. J. Mol. Sci. 17, 1–22 (2016).

[4] Srebrzyca (argyria) – przyczyny, objawy i leczenie – Monika Majewska

[5] Silver 2003 / GabrielabuGla-Płoskońska, annaleszkiewicz KOSMOS

[6] Characterization and antimicrobial performance of nano silver coatings on leather materials. N. Lkhagvajav, M. Koizhaiganova, I. Yasa,2 E. Çelik,3,4 and Ö. Sari